Uzun boyunları ile dikkatleri üzerlerine çeken zürafaların dikkat çekici birçok özellikleri bulunur. Ayakta uyuyabilmeleri, zayıf ses telleri ve uzun dilleri yalnızca birkaçı… Zürafalar nerede yaşar, özellikleri nelerdir, ne yer gibi birçok sorunun yanıtı içeriğimizde.

Zürafalar nerede yaşar?

Zürafaların tümü Afrika kıtasında yaşarlar. Çoğunlukla kıtanın kuzeyinde Çad, güneyinde Güney Afrika, doğa Somali ve batıda Nijer arasında kalan bölgede yer alırlar. Zürafalar en çok nerede bulunur diye merak ediyorsanız size yanıtımız Güney ve Kuzey Afrika olacaktır. Buralarda savanlarda, otlak ve açık ormanlarda sürü halinde yaşamlarını sürdürürler. Dünya üzerinde en fazla zürafa popülasyonu sırasıyla Kenya, Tanzanya ve Botsvana’da bulunur.

Zürafa özellikleri nelerdir?

En uzun hayvan olan zürafanın ilgi çekici birçok özelliği bulunuyor.

  • Karada yaşayan en uzun boylu memeli hayvandır,
  • Çift toynaklı memelilerdir,
  • Krem üzerine siyah, kahverengi beneklidirler ve bunlara göre 9 alt türü bulunur,
  • Toplu olarak büyük sürüler halinde yaşarlar,
  • Yavru bakımından yalnızca dişi zürafalar sorumludur,
  • Zürafaların boynuzları vardır ve bu boynuzlar kemikleşmiş kıkırdak yapıdadır,
  • Yaklaşık 40 cm uzunluğunda siyah dilleri vardır,
  • Hamilelik süreleri ortalama 14 ay kadardır,
  • 1 yavru doğar ve boyu ortalama 1.8 metre, ağırlığı ise yaklaşık 60 kilogram kadardır.
  • Günü 1 saatlik uyku ile tamamlarlar,
  • Dünya üzerinde nesli tükenmekte olan ve koruma altına alınması gereken türler arasında bulunurlar,
  • Kayda alınmış en uzun zürafa 5.92 metre uzunluğunda ve 2 ton ağırlığındadır.

Zürafalar ne yer?

Zürafalar genel olarak diğer memeli hayvanların erişemeyeceği yükseklikte bulunan akasya ağaçlarının yaprakları ile beslenirler. Otlak ve ormanlarda yaşayan bu canlılar, otçuldur ve burada bulunan otlar ile beslenirler.

Zürafalar kaç metredir?

Boyu en uzun kara hayvanı olan zürafaların boyları birkaç metreyi buluyor. Erkek zürafaların boyu 5.5 metre kadar uzayabilirken, dişiler biraz daha kısa olabiliyorlar.

Zürafaların boynu neden uzundur

Zürafaların boyunlarının neden uzun olduğu yıllar boyunca bilim insanları tarafından tartışılan konulardan birisi. Bilindik hikayeye göre zürafaların diğer hayvanlardan daha uzun boyunlu olan ataları ağaçların tepesinde daha besleyici yapraklara ulaşabilirler ve bu yüzden de hayatta kalma ihtimalleri daha yüksekti. Yavrular bu özelliği genetik miras olarak aldı ve bu durum onların uzun boyunlu olmalarını sağladı. Ancak gerçek neden ise çok daha farklı… Birçok zoolog, eşler için mücadele etmenin zürafaların güçlü boyunlarına katkı sağlayabileceği teorisine sahiptiler ve atıfların bulunduğu önemli bilim dergilerinde sunulan yeni kanıtlar da bu durumu destekliyor. Nasıl mı, açıklayalım.

Zürafalar çiftleşebilmek için diğer birçok hayvan gibi dişilerini etkilemek ve kazanmak zorundadırlar. Bu nedenle erkek zürafalar birbirleriyle güçlü mücadeleye girer ve çiftleşme dönemlerinde boyunlarını sertçe birbirlerine çarparak kıyasıya savaşırlar. Kural basit, kazanan dişiyi alacaktır. Elbette kazanan her seferinde büyük ve kalın boyunlular olacaktı. Bu konu üzerinde yapılan bir deney sonucuna göre dişilerin tercihi her 100 denemenin yaklaşık 98’inde en kalın ve en uzun boyunlulardan yana oldu. Buna göre en az çiftleşenler kısa boyunlulardı. Bu da şu anlama geliyordu, uzun boyunlular kazandıkça dişilerle çiftleşiyorlar ve doğan yavrular ister erkek ister dişi olsun uzun boyunluluk geni taşıdığından uzun boyunlu oluyorlardı. Dişi popülasyonlarında bu genler biriktiği için her nesilde diğerine aktarılıyor. Böylelikle evrim ağacına göre zürafaların boynu uzun oluyor.

kaynak:https://www.fundomundo.com/kesfet/zurafa-nasil-bir-hayvandir

Kategoriler:

Hayvan,